Dare to discover
Newton Newton Newton

Leerlingen hebben een boodschap

Van toekomst 2090 terug naar 2020

De meeste derdejaarsleerlingen van SG Newton in Hoorn stonden woensdagmiddag jl. voor het eerst op het podium, ter afsluiting van de kunstvakken en CKV. Sommigen wat ongemakkelijk verstopt achter hun schooltas en anderen stalen de show. De leerlingen kwamen vanuit de toekomst (2090) terug naar 2020 en vertelden hoe wij hen zullen herinneren.

Het project heet ’remember my name’. De leerlingen hadden twee dagen de tijd om een volledig theaterstuk in elkaar te zetten, inclusief muziek, kunstwerken, films en decor. Silvia Broere, teamleider van leerjaar drie, vertelt dat het belangrijk is dat de leerlingen weten dat ze trots kunnen zijn op wat ze doen en wat ze kunnen. „Vandaar de naam ’remember my name’, want ze gaan het allemaal op hun eigen manier maken in de toekomst”, aldus Broere. Hoe ze dat doen, vertellen de leerlingen in de voorstelling tegen hun jongere zelf.

Zo wordt een leerling filiaalmanager bij de Albert Heijn. Een ander vertelt dat zij een vuurspuwende eenhoorn krijgt. Weer een ander is bevriend geraakt met Vladimir Putin omdat hij twee flessen wodka opentrok.

Maar minstens zo belangrijk, de leerlingen gebruikten hun reis terug in de tijd om de mensen van nu te waarschuwen voor de rampen die nog komen. Daar werd hun fantasie rijkelijk bij gebruikt. Zo voorspelden ze dat het in de toekomst vijftig graden Celsius wordt en raakt een leerling zijn hond Appie kwijt.

De verhalen werden aangevuld met optredens van de muziekklas. Indy Schelvis (15) zit pas net op deze school. Toch stond ze twee keer in haar eentje voor de volle aula te zingen. „Mijn handen trillen nu nog. Maar ik kreeg veel complimenten en de zaal ging uit zijn dak”, zegt de leerling.

Dat gold ook voor Ryan Ruivenkamp (14). Hoewel hij zelf zegt plankenkoorts te hebben, noemt Broere hem een waar podiumbeest. Hij heeft zijn hele rap ter plekke verzonnen. „Dat heet freestylen”, zegt Ryan. „Ik ben volledig opgegaan in het moment en weet eigenlijk niet eens meer wat ik heb gezegd”, aldus de jonge rapper. Desondanks vulde het gejuich en geklap tijdens en na zijn optreden de zaal.

Ga terug

SG Newton
Dampten 22
1624 NR Hoorn NH
Tel: (0229) 55 20 10
newton@atlascollege.nl

KvK-nr. 37153438
BTW-nr. 8209.71.054.B.01

Dare to discover