Dare to discover
Newton Newton Newton

Gezonde School

Gezonde kantine
SG Newton is een gezonde school met een gezonde eetomgeving. Een gezonde eetomgeving draagt bij aan een gezonder eetpatroon bij leerlingen. De kantine van SG Newton voldoet aan de ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Wij vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en de automaten jongeren aanzet tot het makkelijk maken van gezondere keuzes.

SG Newton heeft de 'gouden schoolkantine schaal’. Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes; wij bieden verse groente of fruit aan en volkoren broodjes met gezond beleg en de aankleding van de kantine stimuleert het maken van een betere keuze.

Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren wij de uitkomst aan de directie.

Educatie
Ook in de lessen wordt aandacht besteed aan gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Dit gebeurt o.a. in de reguliere lessen biologie en lichamelijke opvoeding. Er komen actuele onderwerpen uit de media aan bod, zoals energiedrankjes, zout- en suikerconsumptie en het belang van bewegen en sporten.

Verder worden in speciale projecten theorie en praktijk aan elkaar verbonden. Leerlingen krijgen in de biologielessen de opdracht om gezond te koken voor hun ouders op basis van een door hen samengesteld gezond 3 gangen menu. Zij halen hiervoor hun informatie op via www.voedingscentrum.nl.

Zo kunnen leerlingen die niet helemaal lekker in hun vel zitten, deelnemen aan het Food & Health-project ‘Newton moves’. De cursus bestaat, enerzijds, uit voorlichting over gezonde voeding via Weet Wat Je Eet, www.WWJE.nl en, anderzijds, uit lekker veel bewegen en uitzoeken welke sport de deelnemende leerlingen zouden willen oppakken.

En zo verdiepen de leerlingen van de Talentlijn Health & Care zich in ‘Gezond eten met de schijf van 5’. Zij bedenken op basis van de schijf gezonde snacks. Zij doen zelf de boodschappen hiervoor en leren etiketten lezen. Tot slot bereiden zij de snacks voor in de keukens van de school.

Signalering
Als leerlingen zelf vragen hebben over voeding of hun gewicht, dan kunnen zij laagdrempelig, terecht bij de mentoren en/of (lo-)docenten. Tijdens leerlingenbesprekingen is het welbevinden van leerlingen, ‘het goed in je vel zitten’ een belangrijk aandachtspunt. Leerlingen kunnen op basis van de adviezen die zijn geformuleerd tijdens deze besprekingen, worden benaderd om deel te nemen aan ‘Newton Moves’. In overleg uiteraard met de ouders van de leerling en het interne ondersteuningsteam.

De leerlingen van SG Newton uit de leerjaren 2 en 4 vullen elk jaar een digitale vragenlijst in: de Gezondheidscheck, ‘Gezond leven? Check het even!’. Kort hierna ontvangen zij een digitaal persoonlijk gezondheidsadvies op maat. Over dit advies kunnen zij in gesprek met de jeugdverpleegkundige die op de school werkzaam is.

Informatie over de GGD & JGZ
GGD Hollands Noorden/Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden is de gemeentelijke gezondheidsdienst voor 17 gemeenten in het noorden van de provincie Noord-Holland. Voor de gemeenten bewaken, beschermen en bevorderen zij de gezondheid en veiligheid van alle inwoners in Noord-Holland-Noord. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) maakt onderdeel uit van de GGD. Het doel van de JGZ is bijdragen aan een gezonde en veilige opgroeisituatie van jeugdigen, als individu en als groep. De JGZ volgt de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van alle kinderen (0-18 jaar). De onderwerpen waar de JGZ zich mee bezighoudt zijn heel verschillend. Voorbeelden zijn: gezondheid, groei, voeding, pesten, zindelijkheid, opvoedingsvragen en ziekteverzuim.

Op onze website staat beschreven wat de JGZ op scholen doet en voor u kan betekenen. Aan iedere school is een JGZ-team verbonden.

Contactgegevens:
GGD Hollands Noorden
Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22
Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar

Telefoon: 088- 0100 550
E info@ggdhn.nl
W www.ggdhn.nl

 

 

 

SG Newton
Dampten 22
1624 NR Hoorn NH
Tel: (0229) 55 20 10
newton@atlascollege.nl

KvK-nr. 37153438
BTW-nr. 8209.71.054.B.01

Dare to discover